Ez az ingyenes kártya külföldön is gondoskodik biztonságunkról!

Utazás előtt fontos tájékozódni, hogy tudjuk, mire számíthatunk, ha külföldön baj érne minket. Cikkünkből kiderült, hogy mire használható az európai egészségbiztosítási kártya.

Fotó: Mészáros Annarózsa
A nyaralás megkezdése előtt érdemes gondolni a biztonságunkra külföldön is. Az európai egészségbiztosítási kártya évek óta segíti a turistákat külföldi útjaikon. Azonban sok tévhit kapcsolódik hozzá, amelyek sokszor már csak akkor derülnek ki, amikor vészhelyzetben szeretnénk használni. A Faktor összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kártyahasználatról.
EZT IS AJÁNLJUK:
    Mire jó a kártya?A kártya tulajdonképpen egy igazolás arról, hogy a kártya tulajdonosa az együttműködésben résztvevő valamelyik országban – Európai Gazdasági Térség tagjai + Svájc + Szerbia sürgősségi esetekben – rendelkezik társadalombiztosítási háttérrel. Ha valaki ezzel a kártyával biztosított valamely tagállamban, uniós polgárként élhet azzal a jogával, hogy egy másik együttműködő országban turistaként ugyanolyan feltételekkel veheti igénybe az egészségügyi ellátásokat, mint a helyiek. Tehát ami a helyieknek ingyenes, az a magyar turistáknak is az, amiért viszont a helyiek is fizetnek, azért a turistáknak is fizetniük kell.
    Az Európai Gazdasági Térség tagállamai (EGT): Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia. A megállapodásban részes más, nem uniós államok: Izland, Liechtenstein, Norvégia.
    Mikor lehet használni?A kártyát csak az adott állam társadalombiztosítási szervével szerződött szolgáltató fogadja el, privát praxisban dolgozó orvosoknál nem vehetünk igénybe szolgáltatásokat a társadalombiztosítási rendszer fedezetére. Szintén fontos, hogy a kártya csak ideiglenes tartózkodás esetén használható. Ha életvitelszerűen lakunk egy másik tagállamban, akkor más szabályok szerint lehet igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat. Ugyanakkor a kártya „orvosilag szükséges” esetekben használható, szükségességről minden esetben a kezelőorvos dönt.
    Jobb, mint az utasbiztosítás?Mivel a kártya azt szolgálja, hogy a különböző országok biztosítói az igazolt jogviszony alapján lerendezzék egymás közt az egészségügyi ellátások finanszírozását, ezért a kártya nem minden utazáshoz kapcsolódó problémára nyújt megoldást. Egy utasbiztosítással összehasonlítva az egészségbiztosítási kártya nem fedezi például a beteg hazaszállítását, a poggyászkárt, az elveszett mobiltelefon költségét vagy az autó lerobbanása esetén a hazaszállítást. Mindezek mellett viszont sok esetben segítségünkre lehet a kártya azzal, hogy használatával a helyiekkel azonos feltételekkel vehetünk igénybe egészségügyi szolgáltatásokat. Ráadásul a kártya ingyenes, és 3 évig érvényes – így mindenképpen érdemes kiváltani. Ha ezek után is bizonytalanak lennénk a használatában, akkor egy okostelefonos alkalmazás is segíthet.
    Nemrég azt is összeszedtük, hogy a magyarok legnépszerűbb üdülési helyein milyen iratokra van szükség. Ha bizonytalan abban, hogy vízumra, útlevélre, vagy csupán személyi igazolványra van szüksége nyaraláskor, ide kattintson. A sportolni és felfedezni vágyókat pedig itt készítettük fel a túrázásra.