Responsive Ads Here

2018. július 17., kedd

Európai Egészségbiztosítási kártya

Ez az ingyenes kártya külföldön is gondoskodik biztonságunkról!

Utazás előtt fontos tájékozódni, hogy tudjuk, mire számíthatunk, ha külföldön baj érne minket. Cikkünkből kiderült, hogy mire használható az európai egészségbiztosítási kártya.

Fotó: Mészáros Annarózsa
A nyaralás megkezdése előtt érdemes gondolni a biztonságunkra külföldön is. Az európai egészségbiztosítási kártya évek óta segíti a turistákat külföldi útjaikon. Azonban sok tévhit kapcsolódik hozzá, amelyek sokszor már csak akkor derülnek ki, amikor vészhelyzetben szeretnénk használni. A Faktor összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a kártyahasználatról.
EZT IS AJÁNLJUK:
  Mire jó a kártya?A kártya tulajdonképpen egy igazolás arról, hogy a kártya tulajdonosa az együttműködésben résztvevő valamelyik országban – Európai Gazdasági Térség tagjai + Svájc + Szerbia sürgősségi esetekben – rendelkezik társadalombiztosítási háttérrel. Ha valaki ezzel a kártyával biztosított valamely tagállamban, uniós polgárként élhet azzal a jogával, hogy egy másik együttműködő országban turistaként ugyanolyan feltételekkel veheti igénybe az egészségügyi ellátásokat, mint a helyiek. Tehát ami a helyieknek ingyenes, az a magyar turistáknak is az, amiért viszont a helyiek is fizetnek, azért a turistáknak is fizetniük kell.
  Az Európai Gazdasági Térség tagállamai (EGT): Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia. A megállapodásban részes más, nem uniós államok: Izland, Liechtenstein, Norvégia.
  Mikor lehet használni?A kártyát csak az adott állam társadalombiztosítási szervével szerződött szolgáltató fogadja el, privát praxisban dolgozó orvosoknál nem vehetünk igénybe szolgáltatásokat a társadalombiztosítási rendszer fedezetére. Szintén fontos, hogy a kártya csak ideiglenes tartózkodás esetén használható. Ha életvitelszerűen lakunk egy másik tagállamban, akkor más szabályok szerint lehet igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat. Ugyanakkor a kártya „orvosilag szükséges” esetekben használható, szükségességről minden esetben a kezelőorvos dönt.
  Jobb, mint az utasbiztosítás?Mivel a kártya azt szolgálja, hogy a különböző országok biztosítói az igazolt jogviszony alapján lerendezzék egymás közt az egészségügyi ellátások finanszírozását, ezért a kártya nem minden utazáshoz kapcsolódó problémára nyújt megoldást. Egy utasbiztosítással összehasonlítva az egészségbiztosítási kártya nem fedezi például a beteg hazaszállítását, a poggyászkárt, az elveszett mobiltelefon költségét vagy az autó lerobbanása esetén a hazaszállítást. Mindezek mellett viszont sok esetben segítségünkre lehet a kártya azzal, hogy használatával a helyiekkel azonos feltételekkel vehetünk igénybe egészségügyi szolgáltatásokat. Ráadásul a kártya ingyenes, és 3 évig érvényes – így mindenképpen érdemes kiváltani. Ha ezek után is bizonytalanak lennénk a használatában, akkor egy okostelefonos alkalmazás is segíthet.
  Nemrég azt is összeszedtük, hogy a magyarok legnépszerűbb üdülési helyein milyen iratokra van szükség. Ha bizonytalan abban, hogy vízumra, útlevélre, vagy csupán személyi igazolványra van szüksége nyaraláskor, ide kattintson. A sportolni és felfedezni vágyókat pedig itt készítettük fel a túrázásra.

  Nincsenek megjegyzések:

  Megjegyzés küldése